Att låta eldstaden stå för en del av uppvärmningskostnaden är smart både för miljön och ekonomin. Läs här hur du gör för att elda på bästa sätt.

  • Använd torr och ren ved! Fuktig ved brinner sämre och avger mindre värme.
  • Förvara veden i rumstemperatur ett dygn före eldning.
  • Öppna alla spjäll innan du tänder i spisen.
  • Klyv tunnare bitar till tändved. Det ger snabbare drag i skorstenen.
  • Knyckla ihop papper och lägg mellan stickorna.
  • Fyll på med ved enligt tillverkarens rekommendation. Eldar du för hårt kan skorstenen bli överhettad, vilket ökar risken för sotbrand.
  • Använd ved som brinner jämnt och gnistfritt. Björk, lönn, rönn, bok, ek och ask räknas som den bästa brasveden.

Olämpligt virke att elda med

Elda aldrig med målat trä, impregnerat virke, spånskivor eller liknande. Det kan skada både eldstaden och miljön.

Friskluftstillförsel

En eldstad behöver luft utifrån för att undvika att det ryker in och för att förbränningen ska bli bra. Det finns olika alternativ, som till exempel vanliga väggmonterade luftventiler eller en friskluftkanal som kopplas direkt till eldstaden. Med en Combiskorsten för du tilluftskanal och skorsten i ett!